Stiati ca

Egiptenii cunosteau firul de bbc si se presupune ca il foloseau la confectionarea vesmintelor de acum 12.000 de ani.

Intr-o pestera din Mexic , au fost gasite fragmente de panza de bumbac vechi de 7000 de ani, iar in India , bumbacul se cultiva de cel putin 3000 de ani

Datorita multiplelor caracteristici, chiar daca a fost descoperit mai tarziu, bumbacul a castigat o pozitie superioara fata de alte fibre, fiind fibra naturala cea mai utilizata in lume, reprezentand jumatate din industria textila mondiala?

Tesatura de bumbac:

  1. Este higroscopica, cu afinitate mare pentru apa, ajungand pana la 20 % din masa ei. In atmosfera umeda tesatura de bumbac poate absorbi 27 % din apa fara sa se umezeasca. In mod natural bumbacul absoarbe si elimina umezeala corpului cu usurinta.

  2. Are caracteristici de respirabilitate foarte bune, este non alergenica, agreabila la atingere, se potriveste perfect pentru persoanele cu hipersensibilitate a pielii, in special bebelusilor. Are conductivitate termica scazuta , prin urmare este o tesatura ideala atat pentru haine de vara cat si de iarna: vara protejeaza pielea de caldura, iarna pastreaza caldura corpului.

  3. Este stabila chimic, ramane intacta chiar si dupa expunerea la substante acide si alcaline nu foarte concentrate.

  4. Sunt usor de vopsit, sunt usor lavabile , pot fi calcate chiar si la temperaturi ridicate.